Un gratar

 

   E punctul acela din zi in care dimineata trece usor inspre amiaza, e un punct care retrospectiv sti ca exista dar sunt rare cazurile in care il remarci cand se intampla. La fel exista unele zile in care din punctul acela incepe sa se adune un soi nou de atmosfera, de stare de spirit, imperceptibil, cu doar o schimbare fina a perspectivei si cu un fel special de lumina, calda si imbietoare, chiar si atunci cand soarele nu se vede direct. Si dupa o vreme, daca ai noroc si esti un spcimen exemplar de lene molesitoare, auzi cum afara cineva sparge lemne. Si sti ca nu mai dureaza mult pana ce energia care s-a strans atat de furisator v-a exploda in ceva extraodinar.

 

      Focul arde troznind din cand in cand, ca sa-ti aminteasca parca de natura lui salbatica, sa nu cumva sa cazi prea adanc in reverie cu un pahar rece in mana si o zi calda in spate. Da, vreau sa scriu un elogiu gratarului. Si cine a ajuns sa citeasca pana aici sper sa nu fie dezamagit cand o sa continui cu, in fond, o descriere simpla a fenomenului, a experientei. Fara intamplari, fara retete, fara actiune si fara nimic macar putin palpitant. Vor fi totusi poze dupa cum ati putut observa.

 

 

    E mancare, si mancarea e buna, ba mai mult decat atat, e carne, si carnea e si mai buna, asta daca nu esti vreun vegetarian intepat. Si pentru a incheia, e carne prajita la flacara focului atotputernic, minunea lumii preistorice si la propriu lumina care a calauzit drumul omului. In mod clar, gratarul e mai mult decat o masa, e o experienta care vorbeste celor mai adanci si primitive parti din psihicul nostru si intr-adevar, e ceva special in a prepara si in a gati carnea la foc deschis, sau pe carbuni ca sa fiu mai precis.

     E deosebit sa privesti cum din ceva rosu, sangeros si rece devine o bucata aburinda de dragoste pentru stomacul tau. E deosebit sa faci un gratar alaturi de oameni dragi, sa transformi o utilitate intr-un pivot pentru o zi sau un eveniment si sunt convins ca pe langa aspectul gastronomic deloc de neglijat, prilejul de interactiune sociala si cultura sociala formata in jurul acestui gen de activitate ajuta sa impinga un „gratar” dincolo de necesitate si ii confera aceea dimeniune in plus, dimensiune care il face cu adevarat extraordinar.

 

Reclame


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s