Anthony Bourdain’s Kitchen Confidential

via travelchannel.com

Ok, primele lucruri la inceput: Exista editura Litera care are o colectie de literatura premium,  mai tarziu si o explicatie.

     Pe Bourdain am inceput sa-l cunosc in felul in care cunosti multi oameni din cultura populara de azi. Mentionat aici, discutat acolo si astfel ramas mult timp undeva la periferia cunostiintelor mele constiente. Apoi intr-un moment de revelatie mi-am dat seama ca emisiunea pe care o realizeaza este exact ce iubesc mai mult in ce priveste emisiuniile TV, mancare si calatorie. Da, am vazut si episodul de reputatie infama cu Romania si m-am si mirat de parerile dragilor mei compatrioti dintre care unii probabil ca traiesc in locuri unde lumina doar cu greu ajunge (vizitati blogul lui Anthony si cititi comment-urile la post-ul cu Romania). Omul e sincer, si asta se vede in tot ce face, si are genul de personalitate care te atrage tot mai mult si prin care reuseste sa te distreze in orice situatie s-ar gasi. Nu a trecut astfel prea mult timp si am reusit sa ajung la originia faimei sale. Undeva prin anul 2000, fiind un chéf la un restaurant newyorkez si cochetand cu literarul a scris un articol in Times despre mici chestii la care sa fii atent cand mergi sa mananci la restaurante, un fel de ponturi din interior.

    Restul e literalmente istorie, articolul a avut succes salbatic si s-a dezvoltat rapid intr-o carte. Am ales sa discut despre autor in introducere dintr-un motiv simplu si destul de evident, cartea este o autobiografie presarata cu tot felul de povesti si sfaturi din lumea culinara, o autobiografie captivanta si tumultoasa, la fel ca viata personajului. Reuseste sa te poarte intr-un ritm amagitor de usor prin locurile si prin intamplarile care l-au marcat si de care, dupa o viata de lucrat in industria culinara isi aminteste cu drag. La fel ca omul, cartea e cinstita, nu face compromisuri nici la limbaj,  nici la intamplari, si ajunge sa spun ca e presarata cu destule chestii deocheate si povestiri strambe incat sa te faca sa te uiti mai atent la fiecare bucatarie de restaurant pe langa care treci. Imaginea pe care o picteaza bransei si profesiei de bucatar cu siguranta te va face sa te uiti cu alti ochi la barbatii si femeile care o populeaza, eu cel putin am acum un interes admirativ in ochi, de fiecare data cand imi este permis sa fur o privire in lumea bucatariilor profesionale.

    Cartea merita, si cel mai mult merita, daca aveti ocazia, sa va luati audiobook-ul narat chiar de autor, audible avea la un moment dat niste oferte interesante. Ok, asta e pe langa un exercitiu in exprimarea unei opinii in scris si participarea mea la concursul de aici, de unde si prima propozitie.

Anunțuri


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s